Sunday, January 3, 2010

INGIN ALLAH MENOLONG KITA?

Assalamualaikum teman teman ku sekalian..

Hanya ingin menyampaikan sedikit daripada apa yang saya dapat pada hari ini..dipetik daripada kata kata seorang kakak senior universitiku..

"sesiapa yang menolong agama Allah nescaya Allah akan menolongnya".

.tajuk yang disampaikan adalah tentang akademik dan jihad..tertanya-tanya dalam hati macam mana nak berjihad sambil belajar..emm agak sukar bunyinya..menurut kakak tersebut jihad ni haruslah seiring dengan pelajaran kita..satu lagi kata-kata menarik daripada kakak tersebut ialah..

"pelajaran diutamakan..dakwah didahulukan"

pelik kan??..sebenarnya ada maksud yg tersirat tu..perlu seiring..

sebagai contoh kalau kita mengajak kawan2 kita menunaikan solat itu dah dikira sebagai jihar dan dakwah..menegur rakan-rakan makan sambil berdiri atau berjalan..juga sudah dikira dakwah..emm sangat simple kan..

itu yang bahagian simple..tapi katakanlah kalau bab bab yang berat macam kes yg sentiasa hangat "couple"..agak-agak anda la nak tegur macam mana yek..kalau mereka itu daripada golongan rakan baik kita adalah menjadi tanggunggjawab kita untuk menegurnya..cubalah sikit demi sedikit dan dengan cara yg penuh hikmah..tugas nahi mungkar bukanla satu perkara yang mudah..

satu lagi kata kata pujangga yang saya ingin sampaikan..

"dalam hidup ini tidak semua orang akan menyenangi kita dan tidak semua orang juga membenci kita..namun apa yang paling penting ialah pandangan Allah terhadap kita..peduli apa orang nak benci kan kita..bukannya dia dapat faedah apa2 pun..betul tak??

baikla..sampai di sini sahaja coretanku dalam post kali ini..insya allah lain waktu jumpa lagi..SALAM!

No comments: